Saltar apartados

Wageningen University & Research

Sandra Ricart (UA) visita la Wageningen University & Research (WUR)
per a profunditzar en l’anàlisi del Cicle Hidrosocial (WP4 del projecte SIMTWIST)

La Dra. Sandra Ricart, investigadora de l’Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d’Alacant, va visitar Wageningen del 17 de febrer al 13 de març amb l’objectiu de dur a terme, juntament amb l’equip de la University of Wageningen (Dr. Bas Amelung i Dra. Maria Reyes, del grup de recerca Environmental Systems Analysis), tasques relacionades amb el WP4 (Anàlisi del Cicle Hidrosocial) del projecte SIMTWIST. Com a investigadora visitant becada pel programa d’investigació del Wageningen Institute for Environment and Climate Research (WIMEK) a través d’una beca de recerca, la Dra. Ricart ha desenvolupat activitats de recerca i docència amb la finalitat d’aprofundir en l’anàlisi del cicle hidrosocial per ser aplicat als casos d’estudi de Benidorm i Rimini.

 

Les activitats principals dutes a terme per la Dra. Ricart es detallen a continuació:

Activitats d’investigació:

1. Sandra va profunditzar en com millorar la comprensió del sistema urbà de l’aigua en base al domini de l’activitat turística de Benidorm a través de la combinació de la hidrologia (aigua disponible) i el comportament social (ús de l’aigua). El 10 de març Sandra es va reunir amb el Prof. Rutgerd Boelens del grup Water Resources Management (WRM) per parlar sobre els nous reptes del cicle hidrosocial i discutir sobre com l’Ecologia Política pot ser útil per tal de complementar l’anàlisi del cicle hidrosocial aplicat als casos d’estudi del projecte SIMTWIST.

2. Sandra va analitzar el coneixement existent en relació a l’anàlisi del cicle hidrosocial per explorar noves eines per a ser combinades amb tècniques de modelització basada en agents (ABM) com a part integrant del projecte SIMTWIST. Sandra va poder revisar i testar noves eines i mètodes per a sintetitzar i caracteritzar dades qualitatives fruit de les entrevistes a les parts interessades dutes a terme a Benidorm. Maria Reyes y Sandra van debatre sobre l’ús potencial d’una nova eina qualitativa, VUE© (Visual Understanding Environment) per a visualitzar les relacions entre parts interessades. Maria aplicarà aquest software VUE© per a desenvolupar els mapes conceptuals a partir del material de les entrevistes. La millora de l’enfocament i de les eines ha de confirmar la seva aplicació als casos d’estudi del projecte SIMTWIST: Benidorm i Rimini.

Activitats docents:

1. El 21 de febrer pel matí Sandra va participar en una reunió d’experts per discutir el nou curs online (MOOC) d’EdX titulat “Sustainable Tourism: Climate Change Emergencies” i desenvolupat per Arjaan Pellis, Edward Huijbens, Machiel Lamers i Bas Amelung. Sandra va oferir la seva valoració en quan als guions del curs, compartint la seva experiència com a coordinadora d’un MOOC en anàlisi de riscos naturals de la Universitat d’Alacant, i també va participar en el seminari que va tenir lloc aquella mateixa tarda sobre turisme i canvi climàtic. A més, Sandra va ser (vídeo)entrevistada sobre el futur del turisme davant el canvi climàtic. El vídeo de l’entrevista serà utilitzat com a material gràfic del curs MOOC per a EdX.

 

2. El 3 de març Sandra va oferir una lliçó en el marc del curs “Tourism Systems Analysis” (ESA-23806), coordinat per Bas Amelung. La seva contribució, titulada “The Hydrosocial Cycle Analysis: Approach and application”, va incloure una exposició, un workshop interactiu i un breu examen (en total, prop de 4 hores de classe). Les activitats docents van tenir lloc a la Breda University of Applied Sciences i va ser ben acollides pels 27 estudiants assistents. El curs Tourism Systems Analysis és un curs de segon any del programa de Grau de Ciències del Turisme, un grau compartit entre la Wageningen University i la Breda University of Applied Sciences.

 

3. Sandra va donar suport a Bas Amelung en la supervisió de dues estudiants de Màster que estan desenvolupant la seva tesina en temàtiques relacionades amb el projecte SIMTWIST. Sandra va dur a terme reunions periòdiques el 20 i el 25 de febrer amb Claudia Espejo, la tesi de la qual està focalitzada en mesures d’estalvi en el nexe aigua-energia del sector turístic com a mesura d’adaptació del canvi climàtic, així com reunions el 20 de febrer i el 2 i 10 de març amb Tamina Reinecke, la tesi de la qual versa sobre serveis climàtics i desenvolupament turístic. Ambdues tesines tenen Benidorm com a cas d’estudi, una ciutat que Sandra y els companys de la Universitat d’Alacant han estudiat en profunditat des de fa anys en relació a temàtiques similars.

Institut Interuniversitari de Geografia. Seu d'Alacant


Universitat d'Alacant
Edifici d'Instituts Universitaris
Apartat de Correus, 99
03080 Alacant

Tel: (+ 34) 965 90 3426

Fax: (+ 34) 965 90 9485

Twitter: https://twitter.com/inst_geografia

Facebook: https://www.facebook.com/instgeografiaua/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464