Saltar apartados

SIGUA.NET

Què és SIGUA.NET?

D'una manera resumida podem afirmar que SIGUA.NET és l'externalització a la comunitat universitària d'un projecte de recerca desenvolupat en la Universitat d'Alacant (UA) per a la gestió d'espais en universitats. Aquest projecte, denominat SIGUA, es va iniciar en 1997, complint actualment 10 anys des de la seua creació.
En la seua llarga trajectòria SIGUA ha passat per moltes fases, però cal ressaltar la seua vocació de servei públic i el seu compromís amb les tècniques d'informació geogràfiques. El seu disseny va partir inicialment de l'ús de programari comercial, però amb l'esdevenir del temps ha evolucionat cap a un sistema basat en l'adopció de programes i llibreries de codi obert que han permès desenvolupar unes utilitats adaptades específicament al seu objectiu. SIGUA és hui en dia un servei integrat en la gestió ordinària de la Universitat d'Alacant, adoptat de forma natural per la comunitat universitària i fermament integrat amb altres eines de gestió corporativa, tals com: gestió docent i acadèmica (reserva d'espais), infraestructures, espais (distribució d'espais, patrimoni i inventari, senyalització, simulacions), prevenció, seguretat i higiene, etc.

Un projecte de coneixement obert

Els òrgans de governs de la UA, a proposta dels desenvolupadors de SIGUA, han promogut la creació d'una xarxa de coneixement obert per al desenvolupament i difusió de les eines dissenyades en SIGUA amb la finalitat de difondre una manera diferent de concebre la gestió espacial en les universitats basada en l'ús de les tècniques d'informació geogràfiques. Per aquesta raó es proposa la creació d'una xarxa col·laborativa entre les universitats que desitgen adherir-se a aquesta comunitat per a la implantació, suport i desenvolupament d'aquest sistema, amb la finalitat de resoldre un problema que és comú en les nostres universitats, la gestió d'un ben limitat, l'espai.
La nostra vocació de servei públic i la influència dels corrents aperturistes basats en projectes de coneixement obert ens han animat a promoure aquesta línia dirigida únicament a servir a la comunitat universitària, aportar el nostre coneixement i esperar la vostra col·laboració amb la finalitat de millorar les seues prestacions. Des del mateix moment en què es crea aquesta xarxa, SIGUA.NET deixa de ser un servei de la Universitat d'Alacant per a convertir-se en un projecte impulsat per tots els membres de la xarxa, l'èxit de la qual dependrà del nostre grau de col·laboració.

Definició de SIGUA.NET

La idea d'un projecte col·laboratiu de programari pot portar-nos a la idea equivocada que SIGUA.NET és una aplicació que es pot instal·lar com la resta de programes informàtics. Res més lluny de la realitat, SIGUA.NET és un conjunt d'utilitats dissenyades per a la gestió espacial en àmbits universitaris, extensible a altres organismes. Aquesta definició eminentment pràctica oculta altres accepcions que no hem d'oblidar:

  • SIGUA.NET és un sistema d'Informació Geogràfica el nucli del qual resideix en una base de dades espacial o geodatabase.
  • És un conjunt de normatives, protocols i directives d'actuació per a la gestió d'espais.
  • Des del punt de vista de l'usuari final, SIGUA.NET és un portal d'Internet on es consumeixen els serveis oferits i es mostren els serveis de mapa.
  • Per a un administrador d'espais SIGUA.NET és una eina per a dur a terme el manteniment dels seus espais, i un sistema per a reflectir la ubicació del personal associat a la seua unitat.

GITHUB

Laboratori de Geomàtica - Institut Interuniversitari de Geografia


Laboratori de Geomàtica - Institut Interuniversitari de Geografia
Universitat d'Alacant
Apartat de Correus, 99
03080 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3945

Fax: (+34) 96 590 9485

Twitter: http://www.twitter.com/geomatica_ua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464